David Dramm en Olivier Boekhoorn

Componist: David Dramm en Olivier Boekhoorn
Naam werk: Arrangementen uit El Libre Vermell
Jaar opdracht: 2004
Datum premiere: 28-01-2005
Locatie premiere: RASA Utrecht
Info premiere:

Zowel David Dramm als Olivier Boekhoorn schreven Arrangementen uit El Llibre Vermell, afkomstig uit het klooster van Montserrat voor ensemble Cobla la Principal d’Amsterdam, 2005

Cobla Amsterdam (voorheen “Cobla la Principal d’Amsterdam) is het enige sardanaorkest buiten Catalonië met als standplaats (de naam zegt het al) Amsterdam. Het ensemble werd in 1987 opgericht door klarinettist Rolf van Kreveld, die in dat jaar verliefd werd op Catalonië en de muziek van de Cobla. Inmiddels vele jaren later bestaat het ensemble uit een hechte groep professionele musici, waarbij de ervaring van de oudgedienden en het jeugdig enthousiasme van de jongere leden perfect op elkaar aansluiten.

Naast sardana’s  beschikt Cobla Amsterdam ook over ander repertoire. Zo speelt het ensemble gearrangeerde oude muziek (zoals 15e en 16e eeuwse muziek rond het Llibre Vermell de Montserrat, een verzameling middeleeuwse teksten) maar ook veel nieuwe, veelal speciaal voor de groep geschreven composities zoals Con Amore van Caliope Tsoupaki, Babel van Jesus Ventura en Puigsoliu van Joaquim Serra.

www.coblamsterdam.nl

 Het Llibre Vermell is een verzameling religieuze parafernalia uit 1399 met een zeer uiteenlopende inhoud. Het heeft eeuwen behoord tot de bibliotheek van de abdij van Montserrat, een beroemd pelgrimsoord in de bergen bij Barcelona. In dit ‘Rode Boek’ is een tiental aan de zwarte madonna gewijde liederen opgenomen. Het bevat echter ook wereldlijke dansen bedoeld voor het vermaak van de samengestroomde pelgrims. Het is een staalkaart van 14de eeuwse genres: één- en meerstemmige liederen; geestelijke en wereldlijke teksten; voor die tijd eigentijdse en oudere compositietechnieken. Deze muziek is al vaak uitgevoerd door oude-muziekensembles, zoals Jordi Savall. Voor de cobla La Principal d’Amsterdam is het Llibre Vermell bewerkt tot een eigentijdse muziektheatervoorstelling, compleet met zang, dans en videofragmenten van Montserrat en het hedendaagse Barcelona.

El Llibre Vermell de Montserrat: O Virgo splendens hic in monte celso – Stella splendens in monte – Laudemus Virginem mater est – Splendens ceptigera – Los set goyts recomptarem – Cuncti simus concanentes: Ave maria – Polorum regina omnium nostra – Mariam matrem virginem – Imperayritz de la ciutat joyosa – Ad mortem festinamus.

Concerten 2005

  • 28 januari, Utrecht, RASA
  • 29 januari, Den Haag, Theater De Regentes
  • 3 februari, Amsterdam, Waalse kerk
  • 6 februari, Rotterdam, Paradijskerk
  • 12 februari, Alkmaar, cd-opname
  • 12 februari, Alkmaar, Laurenskerk (Grote Kerk)
  • 15 mei, Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Festival Aqua Musica 2005
  • 14 september, Dordrecht, Het Hof (openingsconcert van de Hofconcerten)