Claudia Rumondor, Wilbert Bulsink en Erik de Jong

Componist: Claudia Rumondor, Wilbert Bulsink en Erik de Jong
Naam werk: De Eurekafoon
Jaar opdracht: 2008
Datum premiere: 03-09-2008
Locatie premiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Info premiere:

Claudia Rumondor (van de regen en de drup), Wilbert Bulsink (compositie voor luchtorgel) en Erik de Jong, alias Spinvis (compositie voor Estrella en de ritspiano)  schreven muziek voor nieuw ontworpen instrumenten,  een project van de K.L.Poll Stichting i.s.m. Haags Conservatorium, TU Delft en het Nieuw Ensemble in het kader van Eurekafoon project (2008)

(recensie NRC, bijlage)

Eurekafoon! – OKW scholierenprijsvraag 2007-2008
2007/2008 Paradiso Amsterdam

De scholierenprijsvraag Eurekafoon! werd georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor OKW in samenwerking met de TU Delft en het Nieuw Ensemble. De opdracht luidde: bedenk, ontwerp en bouw een nieuw muziekinstrument. De prijsvraag was gericht op leerlingen van 15 jaar en ouder. Er kwamen 65 inzendingen binnen, waaruit de jury zes ontwerpen koos. In maart 2008 hebben de genomineerde scholieren hun instrumenten gepresenteerd aan de jury en aan de componisten die een compositie voor de instrumenten gingen maken. Daarna hebben ze hun ontwerpen verbeterd en gebouwd, begeleid door docenten van de TU Delft. De composities gingen op 4 september 2008 in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het Nieuw Ensemble o.l.v. dirigent Micha Hamel de stukken uitvoerde in het kader van de Gaudeamus Muziekweek 2008.

Genomineerd werden Eefje Hogendorp en Miriam Kuilman met Ritspiano, Naphur van Apeldoorn en Ali Oueld Hadj met Luchtpiano, Esther de Jong met Estrello, Pieter Tensen met Kast, Katja Zandkuil en Marlijn Schoonhoven met Aquadrup en Marloes Aben met Hedgehog. De componisten waren Wilbert Bulsink (nieuw werk voor luchtpiano en ensemble), Spinvis (nieuw werk voor estrello, ritspiano en ensemble), Claudia Rumondor (Van de regen en de drup voor aquadrup en ensemble) en Bart de Vrees (Surmenage voor kast en ensemble).
De luchtpiano werd uitgeroepen tot beste nieuwe instrument.

Meer over Eurekafoon