Detlev Glanert

Componist: Detlev Glanert
Naam werk: Concertgeblaas
Jaar opdracht: 2012
Datum premiere: 30-09-2012
Locatie premiere: Carré, Amsterdam
Info premiere:

Detlev Glanert
Detlev Glanert

Ter gelegenheid van de viering 125 jaar Carré schreef Detlev Glanert op verzoek van de koperblazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest Concertgeblaas, een virtuoos en humorvol werk dat -met een knipoog naar variété en circusmuziek-  op 30 september 2012 in Carré in première ging.

Detlev Glanert is momenteel is de meest uitgevoerde operacomponist van Duitsland. Zijn opera’s, orkest- en kamermuziek worden gekenmerkt door een speciale lyrische muziektaal en affiniteit met de romantische traditie, bekeken vanuit een hedendaags oogpunt. Glanert studeerde compositie bij Diether de la Motte, Hans Werner Henze en Oliver Knussen. Hij verbleef tien jaar in Italië, waar hij onder meer artistiek directeur was van het Istituto di Musica en het Cantiere Internazionale d’Arte in Montepulciano. Glanert was composer-in-residence in Mannheim en Sapporo en doceerde compositie in onder meer Aspen, Genua, Montepulciano, Melbourne, Jakarta en Sapporo. Glanert schreef drie symfonieën, verschillende concerten en een groot aantal orkest- en kamermuziekwerken. Tot zijn bekendste werken behoren de opera Caligula, Theatrum bestiarum voor orkest, Four Preludes and Serious Songs voor bariton en orkest, de komisch opera Jest, Satire, Irony and Deeper Meaning en Mahler/Skizze voor ensemble. In november 2016 voegde Glanert daar nog eens zijn imposante Bosch Requiem aan toe, uitgevoerd in de St. Jans kathedraal in Den Bosch als muzikaal hoogtepunt van het Jeroen Bosch-jaar 2016.

 

KCO Blazers
KCO Blazers