Giya Kantsjeli

Componist: Giya Kantsjeli
Naam werk: Styx
Jaar opdracht: 2009
Datum premiere: 07-11-2009
Locatie premiere: Concertgebouw Amsterdam
Info premiere:

Styx voor Radio Filharmonisch Orkest, viola solo (Yuri Bashmet) en Groot Omroepkoor, dirigent Tõnu Kaljuste, voor St. Gaudeamus in het kader van het Festival Spirituele Muziek, november 1999.

Reprise in de Vrijdag van Vredenburg van 23 januari 2015  Radio Filharmonisch Orkest, viola solo (Maxim Rysanov) en Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz.

“Zolang er muziek klinkt, is er hoop” aldus de Georgiër Giya Kantsjeli. De sinds 1991 in westerse ballingschap levende componist schrijft tegen de eenzaamheid in. In Styx herinnert hij zich zijn verloren vaderland. Styx, genoemd naar de mythische Griekse grensrivier tussen het rijk der levenden en dat van de doden, is een mijmering over de laatste weg van de mens en vervuld van rouw. Naast de expliciete verwijzingen naar zijn Russisch-orthodoxe verleden getuigt Kantsjeli’s muziek van een universele religiositeit.