Hans Kox

Componist: Hans Kox
Naam werk: Vierde vioolconcert
Jaar opdracht: 2004
Datum premiere: 26-05-2005
Locatie premiere: De Doelen Rotterdam
Info premiere:

 Vierde vioolconcert (mei 2005)

De vijfenzeventigste verjaardag van Hans Kox werd gevierd met een aantal concerten met premières. In opdracht van De Doelen componeerde Kox zijn vierde vioolconcert voor de Britse violist Daniel Hope en het Rotterdams Kamerorkest. Bij de première op 26 mei werd tevens het boek ‘Hoog spel: Het levensverhaal van componist Hans Kox’ van Bas van Putten (uitgeverij Contact) gepresenteerd.

Kox-biograaf Van Putten schreef over zijn muziek: Zijn schitterend verzorgde partituren leggen getuigenis af van een intense melodische begaafdheid – alles zingt, ook het instrumentale – en dito technisch raffinement. En verder: Dynamische, onrustige muziek is het, met extreme contrasten tussen motorische striktheid en hymnische lyriek, ostinato en liberamente. Traditionele muziek ook, gedacht in termen van thematisch-motivische ontwikkeling, melodie en begeleiding, harmonie en contrapunt. Gevat in het kader van een sterk verruimde, maar altijd voelbare tonale ondergrond.