Hans Werner Henze (1926 – 2012)

Componist: Hans Werner Henze
Naam werk: Sebastian im Traum
Jaar opdracht: 2003
Datum premiere: 22-12-2005
Locatie premiere: Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam
Info premiere:

Hans Werner Henze
Hans Werner Henze

Sebastian im Traum, eine Salzburger Nachtmusik nach einer Dichtung von Georg Trakl, een driedelig symfonisch werk gecomponeerd op verzoek van het Koninklijk Concertgebouworkest en in première gebracht op woensdag 22 december 2005 onder leiding van toenmalig chef-dirigent Mariss Jansons.

Henze: “Sebastian im Traum gaat over nachtelijke beelden van een landschap bij Salzburg, droombeelden uit de kinderwereld en een lijkenhuis, over verval, herfstige dromen, engelen en schaduwen. In mijn muziek heb ik geprobeerd de sporen van het woord van de dichter te volgen, zoals iemand met een filmcamera de toedracht van bepaalde voorvallen probeert vast te houden of de inhoud van een gesprek stenografeert. Mijn muziek heeft een innige band met Salzburg, die vooral herinnert aan mijn lange oponthoud daar in de zomer van 2003, aan de plaatselijke (katholieke) melancholie, de temperatuur en de geuren in Salzburg, de barokke gebouwen, aan het bijbelse, het houten kruisbeeld, aan de nabijheid van de dood, het maanlicht, de “Traklsche Abendsonates”. In het gedicht is iets van de reprises te herkennen die ook in de muziek weerklinken; daarnaast horen we echter steeds andere figuren, gestalten komen op en gaan, verschijnen, lichten op en verdwijnen. Af en toe komt het tot contact, overlappingen, smartelijk, zoals bij de algemene stemming van het stuk past, waar licht en donker polyfoon botsen op een wijze die de stijl van de hele compositie karakteriseert.”

Hans Werner Henze
Hans Werner Henze