Joep Franssens

Componist: Joep Franssens
Naam werk: Harmony of the Spheres
Jaar opdracht: 1997
Datum premiere: 01-10-1998
Locatie premiere: Amsterdam
Info premiere:

Drie delen uit koorvierluik a capella, Harmony of the Spheres, integrale première november 2002, Nederlands Kamerkoor onder leiding van Tõnu Kaljuste.

Harmony of the Spheres

De cyclus Harmony of the Spheres (1994-2001) is Joep Franssens’ chef d’oeuvre, de bekentenis van zijn wereldbeeld, die pas mogelijk werd door het volledig afstand nemen van de normen die voor de Westerse muziek in de twintigste eeuw tot voor kort bepalend waren. Harmony of the Spheres is geïnspireerd op de grootse visie van de wereld zoals die beschreven is in de filosofische traktaten van Spinoza, waarin de spiritualiteit van een niet-materiële hemel (de Goddelijke creatieve krachten van de schepping) de wereld en de onderlinge relaties tussen de mensen, doordringt. Franssens (1955*) combineert compositiemethoden van de renaissance met technieken uit de twintigste eeuw, hetgeen resulteert in een machtig koorwerk dat in deze donkere maanden van het jaar velen zal aanspreken. Over deze cyclus in vijf delen schrijft Frits van der Waa in De Volkskrant: ‘De titel geeft al aan wat de muziek behelst: harmonieën met een welhaast transcendente werking. Sommige delen klinken alsof ze in de Renaissance geschreven hadden kunnen zijn, maar Franssens gebruikt ook stoutmoediger verbindingen. [ ] De uitvoering van het Nederlands Kamerkoor, in een van de delen bijgestaan door het kamerorkest van Tallinn, is om door een ringetje te halen.’

Eerste openbare uitvoering van dit onderdeel van het vierluik was medio 1998 door een niet nader bekend semi-professioneel koor. De integrale versie dateert van 2002 in een uitvoering door het NKK o.l.v. Tõnu Kaljuste, waarvan een CD registratie werd gemaakt.
In 2011 is een tweede CD-registratie gemaakt. Beide versies zijn te beluisteren via de website van de componist.

Zie ook: www.nederlandskamerkoor.nl