John Adams

Componist: John Adams
Naam werk: City Noir
Jaar opdracht: 2010
Datum premiere: 20-11-2010
Locatie premiere: Concertgebouw Amsterdam
Info premiere:

City Noir, voor het jubileum van de Zaterdagmatinee (50 jaar), derde deel uit een symfonisch drieluik, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. John Adams, 20 november 2010.

Gehele matinee staat op YouTube (upload 23-11-2010).

John Adams (Worcester, VS, 1947) hedendaags Amerikaans componist en dirigent

John Adams is componist van werken voor orkest, opera en koor. Hoewel hij belangrijke technieken, zoals herhalende patronen van de minimal music gebruikt, is hij strikt genomen geen typische vertegenwoordiger van de stijl (eerder post-minimal). Zijn componeren is meer gericht op ontwikkeling in de muziek en laat ook duidelijk romantische invloeden zien. Zijn muziek is heel toegankelijk.

Componist en dirigent
Zijn eerste composities schrijft Adams als hij tien jaar oud is en zijn eerste orkestwerken worden uitgevoerd terwijl hij nog maar een teenager is. Tijdens zijn studie aan Harvard krijgt hij de kans om het studentenorkest te dirigeren en leert zo het klassieke repertoire goed kennen. Leonard Bernstein biedt aan hem verder te trainen, maar na enige aarzeling kiest Adams toch voor het componisten bestaan. Wel blijft hij regelmatig dirigeren, vooral zijn eigen werk, zoals in ons land in de ZaterdagMatinee met het Radio Filharmonisch Orkest, of het ASKO|Schönberg Ensemble. Zelf zegt hij daarover: “Op een puur technisch niveau lijkt mijn muziek niet zo moeilijk als die van veel andere hedendaagse componisten. Het moeilijke in mijn muziek is de concentratie en de energie. En juist dat is heel lastig om goed te krijgen.”

Nixon in China
Het oeuvre van Adams is omvangrijk en wordt regelmatig uitgevoerd. Het bekendst is misschien zijn opera in samenwerking met regisseur Peter Sellars Nixon in China uit 1978, die gaat over het bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon aan China in 1972. Een bijzondere compositie is On the Transmigration of Souls, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in New York op 11 september 2001. 

“Probeer niet in paniek te raken als je de herrie die vanaf het toneel klinkt niet kunt herkennen als iets dat jij geschreven hebt.”
– advies van John Adams aan componisten voor het overleven van een eerste repetitie –

John Adams official website