John Wall

Componist: John Wall
Naam werk: Fracture, Fractuur
Jaar opdracht: 2008
Datum premiere: 09-06-2009
Locatie premiere: Paradiso Amsterdam
Info premiere:

Fracture, Fractuur adaptatie van dit oorspronkelijk elektronisch werk van John Wall voor akoustische instrumenten op verzoek van het MAE Ensemble. Première juni 2009.

Uit de programmatoelichting: drie meesters van de elektronische muziek, Francisco Lopez, John Wall enJohn Oswald maken in samenwerking met Ensemble MAE nieuwe stukken. En zelf treden ze ook op; naast de akoestische stukken die deze eigenzinnige geesten schreven voor het Ensemble MAE zie je hun eigen elektronische performances. Wie concerten van de Spaanse componist Francisco Lopez heeft meegemaakt, weet dat hij zijn publiek graag blinddoekt om zo zijn subsonische geluidswerken te ondergaan. De Canadese componist John Oswald werd bekend met Plunderphonics: collagewerken die volledig zijn opgebouwd uit samples van bekende artiesten als Michael Jackson, Elvis Presley of Bruce Springsteen. Een zekere provocatieve stellingname is hem niet vreemd: elke componist heeft het recht om voor het creëren van zijn eigen, persoonlijke werken, uit welk bronmateriaal dan ook. Oswald’s werk ReReite is een bewerking van de Sacre du Printemps van Stravinsky. De Engelse samplecomponist John Wall maakt collages van muzieksnippersuit rock-, jazz-, en klassieke muziek. Het programma is gerealiseerd met steun van NFPK+, de Eduard van Beinum Stichting, Canada Council for the Arts en AFK.

Elektronische geluidsvoorbeelden via YouTube (John Wall – Fractuur statis 1 of 2, upload juli 2009)