Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007)

Componist: Karlheinz Stockhausen
Naam werk: Glanz
Jaar opdracht: 2007
Datum premiere: 19-06-2008
Locatie premiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Info premiere:

Karlheinz Stockhausen
Karlheinz Stockhausen

Glanz, voor 6 musici van het ASKO Ensemble. Première 19-06-2008, Holland Festival, Muziekgebouw aan ‘t IJ

Magistraal klinkend in memoriam
(Roland de Beer, Volkskrant 21-06-2008)

De klarinet kermt, de fagot zucht, de viool steunt. Stuiterpartijen langs de toonladder monden uit in ijl wegstervende glijvluchten. Het is het tiende uur dat hier in Amsterdam slaat: Glanz, uit de cyclus Klang, die 24 Stunden des Tages. Dit uur werd speciaal geschreven voor het Holland Festival en het ASKO Ensemble. Het akoestische septet – naast klarinet, fagot en altviool zijn bijrollen weggelegd voor trompet, tuba, hobo en trombone – beleeft donderdagavond 19 juni in het Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière.(uit artikel Volkskrant 19-06-2008)