Kurt Bikkembergs

Componist: Kurt Bikkembergs
Naam werk: Elegie
Jaar opdracht: 2013
Datum premiere: 08-09-2013
Locatie premiere: Amstelkerk, Amsterdam
Info premiere:

3

Kurt Bikkembergs schrijft doorgaans spannende, complexe maar toch goed uitvoerbare koorwerken. Reden voor Het Slotkoor om hem te vragen om een koorwerk van circa 10 minuten voor acht- of meerstemmig gemengd koor a capella te schrijven voor dit alleen in de zomer bestaande Slotkoor. Dat werd Elegie, in Duitsland (Markt Nordheim, Neurenberg) diverse malen in juli 2013 uitgevoerd onder leiding van vaste dirigent Fokko Oldenhuis, die het werk later ook op het repertoire van zijn Brabants Kamerkoor zette waar hij tot 2015 vaste dirigent was. De Nederlandse première met Het Slotkoor was op zondagmiddag 8 september 2013 in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

Bikkembergs schreef Elegie rond het thema ‘Sternstunde’, als metafoor voor gebeurtenissen die door de wendingen van het lot de toekomst van de mensheid beïnvloeden. Hij liet zich inspireren door Stefan Zweig (1881-1942) en diens 14 historische miniaturen gebundeld in Sternstunden der Menschkeit (1927). Beslissende momenten in de geschiedenis die boven de vergankelijkheid uitstijgen als heldere sterren.

Kurt Bikkembergs kan bogen op jarenlange ervaring als dirigent en componist met een grote voorliefde voor de hedendaagse koormuziek. Als neoconservatief herkent en aanvaardt hij de verworvenheden en kwaliteiten uit het verleden, zonder de positieve verwezenlijkingen van de huidige generatie uit het oog te verliezen. Evenwel is hij zich bewust van maatschappelijk-economische valkuilen, zoals de onbetrouwbaarheid van de media, en verliest hij zich hier niet in. Je leven ten dienste stellen van de muziek en van mensen is zijn leidmotief. Bikkembergs werkt graag met jongeren (van geest) die de muziek centraal willen stellen in hun leven en tijdens concerten, om luisteraars schoonheid te laten ervaren. Dit houdt onvermijdelijk zelfstudie, zelfreflectie en zelfontwikkeling in; zowel voor de leiding als voor de uitvoerders.

zie ook: www.hetslotkoor.nl

Slot Seehaus inMarkt Nordheim, Noord-Beieren, heeft zich onder kasteelheer Jan Kobow in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een klein maar fijn centrum voor klassieke en oude muziek.