Oliver Waespi

Componist: Oliver Waespi
Naam werk: Sonar
Jaar opdracht: 2010
Datum premiere: 24-11-2011
Locatie premiere: Cultureel Centrum Steenwijk
Info premiere:

Oliver Waespi
Oliver Waespi

Sonar, concert voor tuba en harmonie-orkest op verzoek van solo-tubaïst van het Koninklijk Concertgebouworkest, Perry Hoogendijk. Sonar werd in première gebracht door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder leiding van majoor Arnold Span, met uiteraard Hoogendijk als solist.

“Als tubaïst van het Koninklijk Orkest Gebouw Orkest en hoofdvakdocent aan het conservatorium van Amsterdam is het mijn persoonlijke passie om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de tuba als solo-instrument en het repertoire voor tuba en blaasorkesten en bigband”.

Een fragment van Sonar is te beluisteren op SoundCloud.

Oliver Waespi werd in 1971 geboren in het Zwitserse Zurich. Hij volgde gitaar- en trombonelessen aan het conservatorium van Winterthur en won met de klassieke gitaar in 1989 een prijs in de finale van het nationale Zwitserse concours voor jonge muzikanten. Als autodidact componeerde hij diverse werken voor symfonisch orkest, blaasorkest, brassband en kamerensembles. Na zijn universitaire studies in een ander domein studeerde hij compositie aan de muziekacademie van Zurich (bij Gerald Bennett en Andreas Nick). Voorts volgde hij masterclasses bij Alfred Reed, Klaus Huber en een masterclass orkestleiding bij Sylvia Caduff.

Met diverse werken van zijn hand sleepte hij prijzen in de wacht op compositiewedstrijden (vb. de 2e prijs op het internationale compositieconcours van Corciano/Italië in 1999; de internationale George Enescu-compositieprijs voor symfonische muziek in 2003). Hij krijgt regelmatig opdrachten, onder andere van Zwitserse muziekverenigingen en andere uitvoerders zoals het Berne Chamber Orchestra. Zijn werk werd en wordt uitgevoerd in Zwitserland en tal van andere landen, waaronder Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië en de VS, maar ook ter gelegenheid van internationale festivals.