Peteris Vasks

Componist: Peteris Vasks
Naam werk: Klātbūtne
Jaar opdracht: 2011
Datum premiere: 29-10-2012
Locatie premiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Info premiere:

Peteris Vasks
Peteris Vasks

Klātbūtne voor cello en strijkorkest werd geschreven op verzoek van Amsterdam Sinfonietta, dat het werk met de Argentijns-Franse celliste Sol Gabetta in première bracht tijdens de Cellobiënnale 2012 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Eigenlijk was de celliste de initiatiefneemster, immers zij vroeg de veelgevraagde Letse componist Vasks om een celloconcert voor het te schrijven.
De eerste uitvoering van Klātbūtne, Vasks’ tweede celloconcert, werd op groot applaus onthaald en beleefde met Sol Gabetta als soliste nog vele succesvolle uitvoeringen in Europa en Turkije.

Een CD-editie met uitsluitend werk van Peteris Vasks is te vinden op Sony Classics, 8872543122, uitvoerenden Sol Gabetta, Amsterdam Sinfonietta (2015). Daarop ook Klātbūtne, in het Engels vertaald als Presence wat zowel fysieke als geestelijke aanwezigheid kan betekenen, zoals bijvoorbeeld ook bedoeld tijdens de transsubstantiatie van het RK het Avondmaal.

Audio via radio4.nl Max avondconcert 29 oktober 2012