Raphaël Cendo

Componist: Raphaël Cendo
Naam werk: Shadow
Jaar opdracht: 2011
Datum premiere: 10-09-2011
Locatie premiere: Nicolaïkerk in Utrecht
Info premiere:

Raphael Cendo
Raphael Cendo

Tijdens de internationale Gaudeamus muziekweek 2011 vond de Nederlandse première plaats van Shadow. Een 11 minuten durend opdrachtwerk voor 6 stemmen a capella op verzoek van VocaalLab, thans genaamd Silbersee.

Audiofragment 1

Audiofragment 2

Raphaël Cendo, de meest gevraagde componist van de Franse hedendaagse muziekscène, laat Edgar Allan Poe’s gedicht Shadow in een klankwereld die rechtstreeks vanuit de onderwereld lijkt op te borrelen, weerklinken. Hij ontwikkelt een uniek klankpalet dat zowel onderaards als bovenaards klinkt. Zijn muziek vergt een zeker ‘doorzettingsvermogen’ so to speak. Maar toch … er is ook sprake van een vernieuwend geluidsuniversum waarbij Cendo het gebruik van de menselijke stem in al haar facetten en uithoeken onderzoekt. Een echt kluifje voor het VocaalLab.