Detlev Glanert

Componist: Detlev Glanert
Naam werk: Requiem voor Jheronimus Bosch
Jaar opdracht: 2014
Datum premiere: 04-11-2016
Locatie premiere: Sint Janskathedraal 's-Hertogenbosch
Info premiere: www.bosch500.nl

Verdoemd of gered. Donker mysterie over dood of zegenrijk visioen van eeuwigheid. Rond Allerzielen wordt Jheronimus Bosch herdacht met een concert in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch. De zevende editie van Bosch Requiem is memorabel omdat Jheronimus Bosch 500 en het Koninklijk Concertgebouworkest gezamenlijk componist Detlev Glanert opdracht hebben gegeven tot het componeren van een dodenmis voor solisten, koor en orkest. De EVBS levert een bijdrage in het opdrachthonorarium.

Glanerts doel is het demonische karakter van de schilderijen van Bosch met tekstuele evenknieën in muziek om te zetten. Een streven dat direct verwijst naar de theologie uit de Middeleeuwen. Glanert kiest voor een combinatie van de klassieke requiemteksten en delen uit de handschriftenverzameling “Carmina Burana”. Dragers van de teksten worden enerzijds een groot gemengd koor, zangsolisten en groot orkest, en anderzijds een orgel en een klein ‘Fernchor’. Elk Requiem-deel wordt vergezeld door een gedicht over de Zeven Hoofdzonden waarbij tekst en orkestgroepen elkaar telkens afwisselen en becommentariëren. De spreekstem roept Jheronimus Bosch in de laatste seconden van zijn leven aan. Hij verschijnt voor de Rechter en wordt aangeklaagd – ook voor zijn schilderwerken.

Bosch Requiem wordt op vrijdag 4 november in het jubeljaar 2016 uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en solisten onder leiding van Markus Stenz. Het programma wordt herhaald op zaterdag 5 november in de NTR ZaterdagMatinee in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.