Vasco Mendonça

Componist: Vasco Mendonça
Naam werk: Bosch Beach
Jaar opdracht: 2015
Datum premiere: 09-11-2016
Locatie premiere: Theater aan de Parade, 's-Hertogenbosch
Info premiere:

De Portugese componist Mendonça schrijft op verzoek van de stichting Jheronimus Bosch 500 een opera, Bosch Beach, op een libretto van Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Ook deze opera heeft zijn première in het Bosch-jaar 2016, waarin de stad ’s-Hertogenbosch, inwoners en gasten met internationale manifestaties de vijfhonderdste sterfjaar van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch (1450-1516) herdenken.

Bosch Beach gaat op 9 november 2016 in première tijdens November Music in het Theater aan de Parade. Het ASKO|Schönberg Ensemble en de vocale solisten staan onder leiding van Etienne Siebens. De productie zal in België, Luxemburg, Portugal, Duitsland en diverse steden in Nederland te zien zijn en wordt in 2017 hernomen.

Het libretto is gebaseerd op ‘De Zeven Hoofdzonden’ van Jheronimus Bosch. Regisseur Kris Verdonck neemt het idee van de hel op aarde als uitgangspunt om door de ogen van Bosch naar onze huidige wereld te kijken. Hoe ziet de hel er vandaag uit? Welke plek is vandaag het ‘Valse Paradijs’? Zonnebaden op het mooie strand van Lampedusa terwijl de vluchtelingen aanspoelen; het lijkt heel dicht in de buurt te komen. In Bosch Beach vloeien het valse paradijs van de resorts en de Bossche hel op aarde naadloos in elkaar.

première 10 september 2016 in Brugge
12 en 13 oktober Frankfurt
9 en 10 november November Music in ‘s-Hertogenbosch
17 en 18 maart 2017 Brussel

www.vascomendonca.com
www.bosch500.nl
www.askoschoenberg.nl