Oscar Bettison

Componist: Oscar Bettison
Naam werk: Presence of Absence
Jaar opdracht: 2016
Datum premiere: 15-10-2016
Locatie premiere: Nieuwe Kerk in Den Haag
Info premiere:

Tijdens het Festival in de Branding (oktober 2016) in Den Haag beleefde het nieuwe werk van de Brit Oscar Bettison,  Presence of Absence, zijn eerste uitvoering. Het is een compositie voor elf musici en mezzosopraan en werd het openingswerk van het festival. Presence of Absence is een stuk van ongeveer 30 minuten voor de volgende bezetting: sopraan, twee saxofoons, trombone, percussie, elektrische gitaar/basgitaar, piano/keyboard, strijkkwartet (Matangi Quartet) en elektronica. De première was in de Haagse Nieuwe Kerk op zaterdag 15 oktober 2016, tijdens het festival Dag in de Branding. Ook zijn enkele uitvoeringen voorzien in de Verenigde Staten (o.a. in Baltimore, in april 2017). In het jaar 2018 brengen Klang en Matangi Quartet een geënsceneerde versie van  Presence of Absence op de planken in diverse Nederlandse theaters en concertzalen.

Première : zaterdag 15 oktober 2016  in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Uitvoerenden zijn Ensemble Klang, Matangi Quartet en mezzosopraan Michaela Riener.

Ensemble Klang
Kenners, musici en componisten rekenen Ensemble Klang tot de topensembles in het nieuwe-muziekcircuit. Het ensemble bouwt aan een repertoire van kloeke, compromisloze werken, speciaal voor hun geschreven. De klank van de even unieke als veelzijdige bezetting, die varieert van een zachte, breekbare intimiteit tot de imposante power van een bigband en trekt o.a. mede daardoor componisten van de meest uiteenlopende pluimages aan.

Michaela Riener
De Oostenrijkse zangeres Michaela Riener heeft zich toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk van Oude Muziek én de uitvoering van Hedendaagse Muziek. Ze bewandelt met gemak de paden van muziektheater en audiovisuele kunst en zoekt de grens tussen geschreven en geïmproviseerde muziek op.

Matangi Quartet
Het Matangi Quartet is een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen.

Presende of Absence
De initiatiefnemers willen Bettison een opdracht geven voor een nieuw substantieel werk. Onder de titel Presence of Absence mengt de componist gelijke delen onheilsprofetie, wroeging en stoïcijnse berusting – en reflecteert daarmee op indringende wijze op de westerse beschaving als zowel bouwer als vernietiger van steden. In Presence of Absence zal Bettison zijn eigenzinnige gevoel voor opwindende , vreemde geluiden en structuren toepassen op teksten die ingaan op eigentijdse angsten over beschaving en de teloorgang daarvan. Met gebruikmaking van teksten uit de oudheid en uit de moderne tijd – over Romeinse ruïnes, oceanen en de interstellaire ruimte – gaat het werk zowel over lang vervlogen beschavingen als over onze eigen tijd. Het werk beziet de beschaving aan de hand van wat daar uiteindelijk van overblijft en stelt aan de orde hoe de lessen van gisteren worden genegeerd en zelfs ontkend, met alle vernietigende gevolgen van dien. Presence of Absence raakt aan de prangende thema’s van deze tijd en is hiermee bijzonder passend voor Den Haag, de internationale stad van vrede en recht.

www.oscarbettison.com
www.ensembleklang.com
www.michaelariener.com
www.matangi.nl