Fazil Say

Componist: Fazil Say
Naam werk: Night
Jaar opdracht: 2016
Datum premiere: 30-12-2016
Locatie premiere: Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam
Info premiere:

Op uitnodiging van de beide pianisten Lucas en Arthur Jussen schreef de Turkse componist (en gevierd pianist) Fazil Say een werk voor piano vierhandig, Night. Uitgever Schott garandeerde de broers Jussen een exclusiviteit voor uitvoeringen voor een periode van twee jaar.
Night ging op 30 december 2016 in première tijdens en uitverkocht concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waarbij de beide broers alternerend solo optraden en als duo. Ook in de mondelinge toelichting op de gespeelde werken wisselden zij elkaar to the point en flitsend af.

Night (13′) zal later deel uitmaken van een DGG CD-uitgave gecombineerd met het pianoconcert voor twee piano’s van Francis Poulenc. Release 2017.

www.arthurandlucasjussen.com

www.fazilsay.com

Say studeerde piano en compositie aan het Staatsconservatorium van Ankara. Op zijn zeventiende werd hij onderscheiden met een Duitse beurs, die hem in staat stelde vijf jaar aan de Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf te studeren bij de Amerikaans-Duitse pianist David Levine (1949-1993). Van 1992 tot 1995 vervolgde Say zijn studie aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Say werd bij een groter publiek bekend nadat hij in 1995 in New York de Young Concert Artists International Auditions won. Hij beheerst een repertoire van zowel Oosterse als Westerse muziek, van Turkse volks- en klassieke muziek tot Bartók, Stravinsky, Ravel en Gershwin.
In 2012 verklaarde Say via Twitter: “Ik ben atheïst en trots om dat luid en duidelijk te zeggen”. Daarnaast maakte hij grappen over islamitische rituelen en geloofsvoorstellingen en citeerde hij een 13e-eeuws Perzisch gedicht waarin schijnheilige gelovigen op de hak worden genomen. Sindsdien is Say in Turkije geen welkome gast.