Georgi Sztojanov

Componist: Georgi Sztojanov
Naam werk: Angelis Books
Jaar opdracht: 2016
Datum premiere: 25-11-2016
Locatie premiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Info premiere:

Najaar 2016 werd de Van Beinum Stichting benaderd door de Nederlandse afdeling van het Europese TENSO Netwerk.  Het verzoek betrof een compositie opdracht aan de Bulgaarse Hongaar Georgi Sztojanev die op basis van het Tenso juryrapport inmiddels de Young Composers Award 2014 op zak had. Hem werd gevraagd een 13 ‘ koorwerk a cappella te schrijven voor 24 zangers. Dat werd Angelis Books voor Cappella Amsterdam.

Tenso is een term uit de middeleeuwse troubadourstraditie en betekent ‘dialoog tussen zangers’. Het Tenso Network Europe is een moderne vorm van dialoog te noemen tussen vooraanstaande Europese professionele kamerkoren. Doel is de ontwikkeling van jong talent (componisten, dirigenten, zangers), de vernieuwing van het repertoire, de verbinding met amateurkoren en de uitwisseling van kennis en ervaring.

Hét internationale korenfestival Tenso European Choir Festival kwam voor het eerst sinds 2009 weer naar Nederland. Van 24 t/m 27 november 2016 stond Muziekgebouw aan ’t IJ helemaal in het teken van koormuziek. Een aantal van Europa’s beste koren, zoals Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, Polski Chór Kameralny en het Franse kamerkoor AEDES zongen concerten met grote wereldpremières en bekende koorstukken, waaronder wereldpremières van Grammy-winnaar David Lang en de aanstormende Estse componiste Evelin Seppar.

Het festival had een uitgebreid koorprogramma met een spetterend slotconcert door een koor van tweehonderd zangers uit vijf verschillende koren. Daarin werd het werk Visioni ed Estasi van Wim Henderickx uitgevoerd, waarbij de zangers het publiek omringen en extatische uitbarstingen volgen op momenten van verstilling. Naast concerten verzorgde Tenso inspirerende workshops voor zangers van alle niveaus, masterclasses met jonge talentvolle dirigenten en componisten en een doorlopende tentoonstelling van studenten van de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag.

www.tensonetwork.eu

www.georgisztojanov.com