Lera Auerbach

Componist: Lera Auerbach
Naam werk: 72 Angels
Jaar opdracht: 2016
Datum premiere: 03-11-2016
Locatie premiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Info premiere:

Het Nederlands Kamerkoor deed een beroep op de Van Beinum Stichting om een groots koorwerk van ruim 70 minuten voor koor en saxofoonkwartet te laten componeren door de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach. Deze omvangrijke compositie werd mede gerealiseerd door bijdragen van zes andere (buitenlandse) gerenommeerde koren.

Als initiatiefnemer had het Nederlands Kamerkoor samen met het Raschèr Saxophone Quartet onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra de wereldpremière van 72 Angels op 3 november 2016 in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

72 Angels is een groot werk voor koor en saxofoonkwartet en bestaat uit 72 preludes. Elke prelude vertegenwoordigt een engel uit de joods-mystieke interpretatie van Exodus 14:19-21. Componist Lera Auerbach over het stuk: “Iedere wereldgodsdienst kent spirituele gidsen of boodschappers: de engelen van het Christendom, de Islam en het Jodendom, de Deva van het Hindoeïsme of de Fravashi van het zoroastrisme. 72 Angels is een muzikale meditatie die iedere luisteraar op zijn eigen manier kan interpreteren.” Voor Auerbach is 72 Angels een hoogtepunt: ze heeft jaren naar de compositie toegewerkt.

Lera Auberbach (1973) is componist en beeldend kunstenaar. Ze combineert volkse melodieën moeiteloos met een klassieke compositiestijl. Werken die gemakkelijk in het gehoor liggen, maar nooit kitsch klinken. Voor Auerbach is 72 Angels een hoogtepunt; ze heeft jaren naar deze compositie toegewerkt. Het Nederlands Kamerkoor en de vier hemelse saxofoons van het Raschèr Saxophone Quartet brengen de wereldpremière, waar reikhalzend naar werd uitgekeken.

“Het bleef anderhalf uur lang boeien, en was bij vlagen zelfs hypnotiserend.” (NRC, Joep Stapel)

www.nederlandskamerkoor.nl/concertenreeks/lera-auerbach-72-angels-wereldpremiere/

Meer over Lera Auerbach